Availability:In Stock
Sanat akımlarında perspektif 1400 lü yıllardan itibaren İtalya Floransa’da Rönesans ile birlikte kullanılmaya başlanmıştır. Bu zaman kadar resimlerde bulunan figür veya sembollerin boyutları önem derecesine ve statüsüne göre belirlenirdi.
Tek Kaçışlı Perspektif Nedir?
Perspektif teknikleri arasında en kolay ve basit olan tekniktir. Bunun nedeni tek bir ufuk noktası ve bir kaçış noktası olmasıdır. Nesnelerin kenarları bu kaçış noktasında birleşir. İç mekan çiziminde, tren rayları, uzaklaşan telefon direkleri gibi çizimlerde yararlandığımız bir perspektif tekniğidir.
Kaçış noktası eğer ufuk çizgisinin üstünde olursa çiziminiz yükseliyormuş gibi görünür kazanır. Tam tersini yaptığınızda ise alçalıyormuş gibi görünecektir.
Tek kaçışlı perspektif veya açısal perspektif olarak adlandırılabilir.
Çift Kaçışlı Perspektif Nedir?
Çift kaçışlı perspektif ise bir yerine iki kaçış noktası bulunan bir tekniktir. Uygulama olarak diğer tekniklerden farklı değildir. Ancak tek kaçışlı perspektife göre çiziminize daha doğru bir bakış açısı kazandırır. Belirlediğiniz ışık kaynağına göre gölgelendirme de eklemeniz daha kolay hale gelir. Eklediğiniz gölgeler ile birlikte daha doğru bir derinlik algısı yaratırsınız.
Üç Kaçışlı Perspektif Nedir?
Üç kaçışlı perspektifte sağ ve sol kaçış noktalarına ek olarak birde tercihe göre üst veya alt tarafa bir kaçış noktası daha eklenir. Çok sık kullanılan bir teknik değildir.
Uzakta bulunan binalar veya nesneler renklerini kaybederler. Uzaklaştıkça tüm nesneler yavaş yavaş soluk olmaya başlarlar. Yakındaki dağların daha canlı ve renkli uzaktakilerin ise daha soluk gri/mavi bir renk aldığını fark edebilirsiniz. Solukluk ve tonlar uzaklığa göre değişir. Bunun nedeni renklerin atmosfer ve havadaki nem oranına göre farklılık göstermesi. Daha doğrusu ışık gördüğünüz nesnelerden yansıyarak gözlerinize gelene kadar bu etkenler nedeniyle zayıflar veya değişir. Doğru kullanıldığında, resmimize derinlik katan, olmazsa olmazlardandır.
Reviews
There are no reviews yet.